Ružová stužka je symbolom boja proti rakovine prsníka.Dreamstime
StoryEditor

Podporme ženy pri ťažkej chorobe

02.05.2024, 00:00

Podiel typicky ženských foriem rakoviny medziročne stúpa o viac ako 20 percent. Poisťovňa Generali sa však od pacientiek neodvracia ani pri diagnostike najzávažnejších chorôb.

Ročne na Slovensku pribudne 40-tisíc pacientov s rakovinou. Nárast zaznamenali aj ženské typy tohto ochorenia, pričom riziko stúpa už od 35. roku života. „Počet nových prípadov rakoviny, ktoré nám klienti v posledných rokoch hlásia, sa medziročne zvyšuje v priemere o 22,4 percenta,“ hovorí Peter Koštival, riaditeľ Úseku personálneho poistenia poisťovne Generali, a dodáva, že rakovina je štatisticky aj najčastejšie sa vyskytujúcim ochorením. „Spomedzi všetkých závažných ochorení, ktoré nám naši klienti nahlásia, tvoria rakovinové a nádorové ochorenia v priemere až 61,4 percenta všetkých prípadov.“

TIP: V Generali si môžete uzavrieť poistenie závažných ochorení, ktoré okrem rakoviny kryje aj ďalších 36 ochorení.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií pribúda v posledných rokoch najviac prípadov rakoviny kože, hrubého čreva a prsníka. Mužov najčastejšie postihuje rakovina kože, prostaty a priedušnice, pľúc a priedušiek. U žien sa tiež najčastejšie vyskytuje rakovina kože, nasleduje rakovina prsníka a hrubého čreva.

image
Shutterstock

Rady onkológa

Najbežnejšími rizikovými faktormi sú neduhy ako fajčenie, pitie alkoholu, obezita či nedostatok pohybu. „Znepokojivý je fakt, že aj keď sa na Slovensku podarilo od roku 2009 do roku 2019 znížiť počet aktívnych fajčiarov zo 40 percent na 18,5 percenta, tento trend sa v posledných rokoch otáča a počet fajčiarov opäť stúpa. Nad európskym priemerom sme aj v konzumácii alkoholu a popredné miesta zastávame aj v miere výskytu obezity,“ upresňuje onkológ z Národného onkologického ústavu Michal Chovanec. Odborník zároveň dodáva, že rizikom sú aj environmentálne faktory, genetika je ako príčina veľmi zriedkavá. Tieto objektívne riziká sa však dajú ovplyvniť najmä osvetou a preventívnymi úkonmi, ako sú prehliadky u lekárov či skríningy niektorých typov rakoviny.

A aj keď sa ľudia veľakrát obávajú ordinácie vyhľadať, Chovanec prízvukuje, že práve včasná diagnóza je najdôležitejší krok k vyliečeniu. „Pri karcinóme prsníka zachytenom len v prsníku, je 5-ročné prežívanie 99 percent. Pri záchyte v štádiu s metastázami je to 27 percent. Pritom vieme, že každá ôsma žena bude mať počas svojho života rakovinu prsníka diagnostikovanú. Týka sa to teda každého z nás. Populácia, ktorá sa aktívne vzdeláva, ovláda základné údaje a dostáva informácie o možnostiach liečby, má najväčšiu nádej efektívne znižovať úmrtnosť na rakovinu v našej krajine.“

Navyše aj pôrod a počet detí má vplyv na mieru rizika pri rakovine prsníka. Totižto ženy, ktoré prvýkrát rodia pred 35. rokom alebo rodia za život viackrát, majú nižšie riziko tohto typu ochorenia. „Pozoruhodné je, že riziko rakoviny prsníka po pôrode u žien nad 35 rokov mierne stúpa a trvá zhruba 10 rokov. Následne zaniká a je nižšie ako u žien, ktoré nerodili. Toto riziko sa tiež znižuje viacerými tehotenstvami,“ upresňuje Chovanec.

image
Shutterstock

Pomoc v náročných časoch

Najdôležitejšia je prevencia a edukácia. Ak už však choroba dorazí, treba pomôcť ženám, ako sa len dá. Napríklad aj vo forme zmysluplného životného poistenia od Generali. Poisťovňa teraz zavádza mimoriadny bonus, ktorý zvýhodní ženy v prípade diagnostiky rakoviny. 

Ak si žena vybaví poistenie závažných ochorení, dennú dávku pri hospitalizácii s progresívnym plnením a poistenie chirurgického zákroku, automaticky a zadarmo získa bonusové krytie pre prípad typicky ženských foriem rakovín nad rámec štandardného poistenia.

TIP: Životné poistenie od Generali vás bude chrániť až do 75 roku života.

Je už na žene, či chce základné poistenie závažných chorôb s pokrytím 15 diagnóz alebo si vybaví komplexné poistenie pokrývajúce 37 závažných ochorení. Za všetky diagnózy spomenieme srdcový infarkt, rakovinu, mozgovú príhodu, zlyhanie obličiek, transplantáciu životne dôležitých orgánov či sklerózu multiplex. Výhodou poistenia závažných chorôb je navyše to, že výplatou poistnej sumy poistenie nezaniká, ale klientka je chránená pre prípad vzniku ďalšieho vážneho ochorenia. Poistnú sumu pritom dostane naraz v plnej výške a zostáva na nej, na aké účely financie použije. Môže to byť úhrada výdavkov počas trvania choroby, zabezpečenie chodu domácnosti alebo môže peniaze použiť na nadštandardnú liečbu či lieky.

Odradiť by sa nemali nechať ani ženy, ktorým už v minulosti bola zistená nejaká choroba. Predchádzajúca diagnostika ochorenia totiž automaticky neznamená, že klientka si nemôže uzatvoriť životné poistenie.

Dobrou správou na záver je tiež to, že klienti stále viac myslia na zabezpečenie v čase nepredvídateľných životných okolností. „V posledných rokoch pozorujeme rastúci záujem klientov o rizikové životné poistenie a taktiež posun smerom k uzatváraniu komplexného životného poistenia. Tento zodpovednejší prístup môžeme pripísať zvýšeniu povedomia ľudí o výhodách životného poistenia, ale určite aj potrebe zabezpečiť seba a rodinu pre prípad nečakaných situácií, akými je vážne ochorenie, úraz alebo smrť,“ dodal Peter Koštival z Generali.

Viac informácií o životnom poistení a výhodách bonusu pre ženy sa dozviete na pobočkách poisťovne Generali a tiež na https://www.generali.sk/

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. máj 2024 00:02