Honor Magic 6 Pro FOTO: Patrik Koreň/HN
StoryEditor

Honor našiel medzeru v testoch. Tvári sa ako najlepší vo výdrži batérie

01.05.2024, 07:30

Výrobcovia mobilných telefónov sa snažia používateľa zaujať všetkými možnými spôsobmi. Tými sú samozrejme aj rôzne viac či menej odborné a exaktné hodnotenia produktov. Honor teraz napríklad prišiel na to, že sa ľahko môže zviditeľniť v oblasti výdrže batérie. Príležitosť mu k tomu dáva organizácia DxO Mark.

Keď sa pozrieme do rebríčka organizácie DxO Mark so smartfónmi s najlepšou výdržou batérie, celkom jednoznačne mu vládne jedna značka: čínsky Honor. V celkovom hodnotení oblasti batérie (kde DxO Mark kombinuje výdrž a tiež schopnosti nabíjania) zaberajú modely značky Honor päť prvých pozícií a v prvej desiatke nájdeme len tri iné telefóny ako tie so značkou Honor.

A týmto úspechom sa Honor u svojich smartfónov samozrejme veľmi rád chváli, však napríklad súčasťou propagácie modelu Honor Magic6 Pro je aj prezentácia úspechov modelu v testoch DxO Mark. Telefón aktuálne drží prvú priečku v štyroch (fotoaparát, selfie, displej a batéria) kategóriách z piatich (zostáva zvuk, tam je Magic6 Pro tretí), ktoré DxO Mark hodnotí.

Lenže tento úspech je tak trochu falošný, a to najmä v oblasti výdrže batérie. Nenechajte sa mýliť, smartfóny Honor na tom skutočne nie sú z hľadiska výdrže vôbec zle a skóre v testoch DxO Mark o tom jasne vypovedá. Lenže Honor si šikovne vybral práve testy tejto organizácie, s ktorou má zjavne dobré vzťahy.

Kráľom tam, kde sa porovnávajú len niektorí

DxO Mark má totiž z hľadiska testovania obmedzené kapacity a priority trochu inde, než pri testoch batérie.

Z posledných 40 testovaných smartfónov (sedemkrát Honor, jedenkrát Oppo, desaťkrát Samsung, osemkrát Xiaomi, dvakrát Motorola, jedenkrát Vivo, jedenkrát OnePlus, dvakrát Google, jedenkrát Sony, dvakrát Huawei, štyrikrát Apple, jedenkrát Fairphone) organizácia zverejnila výsledky testov batérie u sedemnástich z nich, pričom päť z týchto výsledkov patrí práve smartfónom Honor.

Pritom napríklad pri Samsunge organizácia otestovala batériu pri troch z desiatich celkom testovaných telefónov.

Honor je teda v tomto ohľade kráľom pomerne obmedzenej vzorky, pričom už samotný výber telefónov, ktoré DxO Mark testuje, je sám o sebe len malý výrez trhu. Organizácia typicky testuje špičkové modely, za ktoré zákazníci utrácajú vysoké čiastky a pri ktorých je pravdepodobné, že budú detailné hodnotenie hľadať.

Ďalej jej testami prechádzajú vybrané zaujímavé cenovo dostupné smartfóny a potom aj telefóny, za ktorých testy si výrobcovia zaplatia. To môže (ale nemusí) byť dôvod, prečo je Honor v testoch taký „úspešný“.

Inde dominancia Honoru klesá

V iných testoch už na tom Honor v širšej vzorke tak skvele nie je, hoci sa potvrdzuje, že výdrž jeho smartfónov je rozhodne dobrá. Rozsiahlou databázou vlastných testov výdrže telefónov disponuje napríklad portál GSM Arena a v jeho novom hodnotení, ktoré portál zaviedol v závere roku 2023, nájdeme trochu iných premiantov.

GSM Arena hodnotí aktívny čas používania zariadenia a skóre je mixom výdrže telefónov pri hovore, surfovaní po webe, prehrávaní videa a hraní hier. Každý užívateľ si pritom môže zvoliť váhu každej z kategórií podľa svojich potreb a vybrať si tak smartfón, ktorý má najlepšiu výdrž pre jeho spôsob používania.

V tejto novej metodike patrí najlepšiemu Honoru, modelu Magic6 Pro, aktuálne 19. priečka z 88 testovaných prístrojov, ktoré testom prešli v uplynulých asi piatich mesiacoch. DxO Mark má v databáze skóre batérie pre celkom 176 modelov, avšak za viac ako štyri roky testov.

01 - Modified: 2024-05-15 12:46:52 - Feat.: - Title: Kia vylepšila obľúbený elektromobil. Upravný dizajn, špičkové nabíjenie a väčší dojazd 02 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Hodinky, ktoré by si schopnosťami a dizajnom zaslúžili vyššiu cenu. Absentuje však dôležitá funkcia 03 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Luxusný kórejský obor, ktorý poteší aj rodinu. Výkon a priestor vám chýbať nebude 04 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Stredná trieda z Číny niečím očarí a iným sklame. Pozornosť však upútať dokáže 05 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Novinka z Číny sa podobá iPhonu. Nestojí veľa a ponúka slušnú výbavu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. máj 2024 08:11